SS Francesco

Папа Франциск отправи пожелание към целия български народ

Папа Франциск отправи пожелание към българския народ за здраве, благополучие и единение.

Това съобщи държавния глава Румен Радев след срещата си със светия отец във Ватикана.

„Имах изключително топла среща с папа Франциск. Благодаря на Светия престол за възможността да се водят служби в католически църкви. Това е огромна подкрепа за единение на нашите общности по света. Отношенията на България с Ватикана датират от 1000 години. Българските делегации са тук всяка година на 24 май, за да продължим да развиваме нашите отношения за един по-хуманен свят“, изтъкна Радев.

SS Francesco

Президентът припомни, че отношенията между България и Ватикана имат повече от хилядолетна история. Те са започнали още в средата на 9 век по времето на княз Борис Покръстител.

„Приемането всяка година на 24 май на българска делегация на най-високо държавно ниво от папата е важен знак за признание към България Важен знак за ролята на България в световното културно пространство“, посочи президентът Радев, който за трети път бе приет от папа Франциск.

Президентът Радев отбеляза, че папа Франциск взема активно отношение по всички съвременни проблеми. Двамата са си говорили за съвременния бич – корупцията.

„Пред мен той сподели, че баба му, която го е открила за българското кисело мляко, му е казало следното: дяволът влиза в човека през джоба“, каза Радев и припомни, че папата има много силна позиция срещу италианската мафия.

SS Francesco

За разлика от предишното си посещение сега българската делегация водена от президента Радев е получила достъп до Ватиканската библиотека.

„Беше ми представен ръкопис на документ, открит през 70-те години на миналия век. В него се споменава за историята на Петър Богдан, но тогава не е известно, къде се намира този ръкопис. Той беше открит през 2017 г. в библиотеката на Модена. Това е събитие от огромно значение за нашата история, защото неговото произведение е написано почти 100 години преди „Историята“ на Паисий Хилендарски. Петър Богдан издава един труд, който има невероятното значение за нашето осъзнаване като българи“, подчерта президентът Радев.

- реклама -