Папа Франциск навършва 80 години

Главата на Римокатолическата църква папа Франциск навършва днес 80 години.

Франциск, до избирането си Хорхе Марио Берголио – е римският папа от 13 март 2013 година. Роден е в Буенос Айрес на 17 декември 1936 г., в семейството на италиански емигрант, железопътен работник. Той се счита за първият глава на Църквата от Новия свят и първият папа от 1200 години с не-европейски корени (след сириеца Григорий III, управлявал между 731-741). Освен това е и първият папа йезуит.

Франциск се радва на силно одобрение сред християните, но е и също толкова критикуван заради някои свои по-нетипични за католицизма виждания

Той например е първият папа, който е поканил транссексуален във Ватикана и отказва да съди хомосексуалните. Оказва се склонен и да дава достъп до причестяването за някои разведени хора, сключили повторно граждански брак. Неслучайно радикалните консерватори показват неодобрение и в свещеническите среди се говори дори за „гражданска война“ в Църквата.

арменския геноцид
Папа Франциск е посрещнат по арменска традиция пред Мемориалния комплекс

В същото време Франциск остава верен на традицията да не се ръкополагат женени свещеници или жени и е твърдо против абортите.

Неведнъж е наричан и „папата на журналистите“ заради своята отзивчивост към медиите.

Неговата програма се състои основно от религиозни церемонии, аудиенции и срещи с вярващи. Настоящият папа е направил 17 визити в чужбина за близо четири години, а за 2017 г. предвижда поклонение във Фатима (Португалия), посещение в Индия и Бангладеш и още едно в Африка.

- реклама -