папа Франциск, семейства, година, помирение

Папа Фарциск: 2021-а е годината на семейството: Използвайте „Извинете ме, благодаря и съжалявам“

Папа Франциск обяви днес предстояща година, посветена на семейството.

Той посочи, че годината на семейството ще започне на 19 март, когато е петата годишнина от посланието му „Радостта от любовта“.

Документът, породил множество спорове, допуска възможността на разведени и сключили втори граждански брак вярващи да получават причастие, което предизвика критики и дори обвинения в ерес от консервативни католици, предаде БТА.

Франциск изготви документа, след като събра епископи от целия свят да обсъдят как Католическата църква би могла по-добре да подходи към семейния живот на вярващите. Докато въпросът за разведените и встъпилите в повторен брак бе основният, който привлече вниманието по време на синода, дискусиите засегнаха и теми като еднополовите и други нетрадиционни семейства.

Франциск обяви годината на семейството при днешната си неделна проповед, която бе произнесена от студиото му, за да се предотврати събиране на хора на площад „Свети Петър“ като част от мерките на Ватикана за борба с пандемията.

Папата предложи приятелски съвет на спорещите семейства, напомняйки им да казват „Извинете ме, благодаря и съжалявам“, както и никога да не завършват деня, без да са се помирили.

„Защото Студената война на следващия ден е опасна“, предупреди Светият отец.

- реклама -