Георги Панайотов, човешка грешка, министър, отбрана, МиГ-29, изтребител, Шабла

Панайотов: Разчетени са данните от черната кутия на падналия МиГ-29

Черната кутия на падналия МиГ-29 е разчетена. Това заяви министърът на отбраната Георги Панайотов.

На 9 юни изтребителят, пилотиран от майор Валентин Терзиев, падна в морето по време на тактически учения „Шабла 2021“. Самата кутия беше изпратена в Русия, където беше и направен анализът на данните.

„Резултати показват първоначалния доклад и направените от разследванията на „Военна полиция“ изводи. Нямаме окончателен доклад, но потвърждават вече направените заключения“, добави той.

Загуба на ориентация е довела до катастрофата с МиГ-29. Това беше заключението на доклада на „Военна полиция“ за причините за фаталния полет. В доклада са разгледани и други две версии – отказ на техниката и повреда от осколки от изстреляната от самолета ракета. Те са отхвърлени след анализ.

Панайотов коментира и случая в Чешнегирово и смъртта на ст. лейтенант Тодор Минчев. Военния министър заяви, че се сипят лъжи и че вероятно ще има още много обвинения. Младият военнослужещ беше открит мъртъв след инцидента с американски военни в пловдивското село Чешнегирово. Преди дни ГЕРБ-СДС изразиха сериозни съмнения към версията „самоубийство“ по случая.

Панайотов обяви и че са евакуирани от Афганистан 22-ма българи и афганистанци у нас, като са взети от Пакистан.

Източник: БТВ

 

- реклама -