съди

Палестинският президент ще съди Великобритания заради създаването на Израел

Палестинският президент Махмуд Аббас заяви, че има намерение да съди британското правителство заради декларация от 1917 г., която поставя основите за създаването на Израелската държава, пише в. „Индипендънт“.

Позицията на държавния глава, представена от външния министър Рияд ал Малики, беше заявена по време на днешното откриване на срещата на върха на страните от Арабската лига в Мавритания.

Малики също така призова и другите държави в организацията да помогнат на палестинската автономия да заведе делото срещу Лондон във връзка с Декларацията на Балфур от 1917 г.

Тя представлява писмо на тогавашния министър на външните работи на Великобритания Артър Джеймс Балфур до Лайънъл Уолтър Ротшилд – лидер на Британската еврейска общност. В него министърът посочва, че правителството подкрепя установяването на „национален дом на еврейския народ в Палестина“.

Текстът се възприема като подкрепа за ционисткото движение и по-късно се включва в мирното споразумение с Османската империя и Британският мандат в Палестина.

През 1948 г. Израел обявява своята независимост след края на Мандата.

Според Абас Великобритания е подкрепила „израелските престъпления“ след края на Британския мандат и носи отговорност за масовото изселване на палестинци.

 Малики посочи, че делото срещу Лондон ще бъде заведено в международен съд, но не даде повече информация. В своето изказване той определи Декларацията на Балфур като „вярно обещание от тези, които не притежават, за тези, които не заслужават“.

Отговорът на Израел

Според израелския премиер Бенямин Нетаняху евентуалният съдебен процес е част от опитите за отричане на силната връзка на евреите с „тяхната земя“.

Решението на Абас идва на фона на засилено напрежение между Израел и Западния бряг заради поредица от атаки с ножове от страна на палестинци срещу израелци.

- реклама -