пакет "Мобилност", Брюксел Росен Желязков Андрей Новаков доклад

Пълен обрат! Две трети от пакета „Мобилност“ бяха отхвърлени – Обновена, Видео

Нито един от 3-те доклада по пакета „Мобилност“ няма да влезе в пленарна зала.

Това обяви транспортният министър Росен Желязков пред протестиращите в Брюксел български и румънски превозвачи.

„Два от докладите по пакета „Макрон“ за командироването на шофьорите и за почивките в кабината не са приети, а третият доклад – за връщането на камиона на всеки 4 седмици, беше утвърден от транспортната комисията. Но решението й противоречи на съвета на министрите. Към момента заради създалата се ситуация, която е безпрецедентна, трите доклада няма да влязат в пленарна зала“, обясни министърът.

Припомняме, по-рано беше съобщено, че Комисията по транспорт в ЕП не е приела важните за България искания, свързани с международните превози.

Представители на ЕК ме увериха, че дори и ако в ЕП връщането на камионите бъде прието, на триалозите Комисията няма да го подкрепи – т.е. то ще отпадне, заяви Желязков.

„Днес гласуването в Транспортната комисията на ЕП, което предхожда това в Европейския парламент, се постигна следното – известният пакет „Мобилност“ е съставен от няколко законодателния инициативи, като в парламента те бяха разделени на три доклада – единият е свързан с командироването, другият е свързан със забраната да се използва седмичната почивка в кабината, трети е свързан с връщането на камиона и с каботажа, но това са три доклада, които са в един пакет. С усилията на представителите ни в ЕП два от тези доклада не получиха необходимите гласове – т.е. тези предложения не са приети и са отхвърлени“, обясни още транспортният министър.

Това ще е позицията, която България ще изиска от политическите групи – пакетът да не влиза за разглеждане в Европейския парламент.

„Към момента заради ситуацията, която се е създала, която може да се каже, че е една от малкото безпрецедентни ситуации на блокиране на законодателни предложения, разглеждани в своята цялост, няма все още решения на координаторите за процедура. Очакваме след 12.00 ч. координаторите на комисията да решат какво да се прави в този случай. Така че нека да изчакаме, за да видим какви ще са следващите стъпки“, каза още той.

Двете трети от пакета „Мобилност“ бяха отхвърлени, потвърди и евродепутатът Андрей Новаков.

„Това, което се знае в парламента е, че нищо не се знае от тук нататък в парламента, нито дали, нито кога ще се гласува, нито какво ще се гласува. Нито дали този парламент ще се произнесе, което считам, че е изключително добре. Вие днес сте основният виновник това да се случи“, заяви Новаков пред протестиращите.

„Вие бяхте този екстра глас вътре. Вие сте тези, които наклониха везните и направихте така, че 2 от три доклада да паднат. Вие сте победителите, вие сте виновни това нещо да се случи, вие го извоювахте, вие ни помогнахте, вие не се отказахте, вие стояхте до нас, вие не се изплашихте. Показахте, че не могат да ни запушат устата, че понякога едно плюс едно значи три. Това го показахте вие“, допълни той.

Според евродепутатът Петър Курумбашев положението с Европейския съюз е „Сит на гладен не вярва“.

„Няма да приемем и да допуснем огромни сектори от българската икономика да бъдат откъснати“, заяви и лидерът на ПЕС Сергей Станишев.

- реклама -