Пълен ад в Мосул! Десетки хиляди са жив щит за джихадистите

Живи щитове осигуряват оттеглянето на джихадистите от сирийския град Мосул. По данни на ООН „Ислямска държава“ е принудила десетки хиляди хора да напуснат домовете си и да се придвижват заедно с екстремистите, за да ги предпазят от въздушно нападение на иракските сили, пише Франс прес, цитирана от БТА.

Цели села се превръщат в жив щит за екстремистите

Преди няколко дни бойци от групировката са взели за заложници жителите на няколко села в околностите на Мосул и с тяхна помощ са се изтеглили във вътрешността на града.

„Ситуацията в Мосул не е добра“, разказва Башар, който е успял със семейството си да избяга от града. Има стрелби навсякъде и семейства, които спят на улицата. Хората са много уморени и са насред огъня“, допълва иракчанинът.

Хасан разказва как със семейството си били отведени „като овце“ от съседно на Мосул село към града, когато военната операция започнала на 17 октомври. „Мосул е пълен с хора, които нямат храна и подслон“, каза той. Хасан е успял да се измъкне, но баща му и други негови роднини все още са блокирани в този град, който има над милион жители и в който са се окопали между 3000 и 5000 бойци на „Ислямска държава“.

- реклама -