Оукланд, Нова Зелнадия, блокада, локдаун

Пълен локдаун на двумилионен град в Нова Зеландия заради един с COVID-19

Премиерът  на Нова Зеландия Джасинда Ардерн въведе седемдневна блокада в град с два милиона жители поради един случай на зараза с Covid-19.

Мотивът на Арден –  „по-добре да се предотвратява, отколкото да се лекува“, предава Фокус.

Заради този подход множество световни експерти отдадоха почит на Нова Зеландия която, според тях, прилага един от най-добрите начини за защита срещу Covid в света, но не всички са във възторг от последния „локдаун“, като някои граждани разкритикуваха това решение в социалните мрежи.

Кметът на Оукланд Фил Гоф призова жителите да се ваксинират, след като най-големият град в Нова Зеландия влезе в четвъртата си блокада, откакто започна пандемията Covid, като градът ще губи почти 22 милиона долара на ден поради ограничителни мерки, предава Ройтерс

Фил Гоф заяви, че градът ще губи около 200 работни места и 21,7 милиона долара на ден поради блокирането.

„Ваксините в Оукланд трябва да бъдат наш приоритет, за да предотвратим бъдещи блокади, да защитим работни места и доходи и да гарантираме, че Оукланд може да участва в икономическото възстановяване на страната“, каза Гоф.

Във връзка с последния локдаун са отменени или отложени спортните и културни събития, а се стигна и до огромни задръствания, тъй като в петък хората трябваше да чакат с часове на полицейските постове, прибирайки се от работа.

Нова Зеландия е открила повече от 2000 случая на Covid от началото на пандемията с 26 смъртни случая.

- реклама -