„Пакост или лакомство“ и къде на Хелоуин мъртъвци пият текила

Хелоуин се празнува на 31 октомври в много краища на света, но най-голяма популярност има вСАЩ. Там празника започва да се празнува през 19-ти век с емиграцията на ирландците. Повече от половината американци всяка година украсяват къщите си за Хелоуин. На този ден децата се преобличат в страшни костюми и звънят от врата на врата събирайки бонбони.

Ако стопанинът откаже да им даде, те му измислят пакост за наказание. 

Масово костюмите за Хелоуин се появяват около средата на миналия век, когато и традицията „почерпи или ще ти напакостя” става неизменна част от празника. Най-голямото празненство за Хелоуин е Village Halloween Parade и е един от най-големите паради.

Провежда се в Ню Йорк, а на него има повече от два милиона зрители и участници.

В Канада честванията започват с пристигането на шотландските и ирландските заселници през 19 век. Част от празненствата са игри, правене на тиквени фенери, украсяване с тикви и царевица.

В Ирландия, където се е зародил Хелоуин, празникът все още се празнува така, както и в САЩ, с големи тържества. Извън градовете все още се палят огньове, така както някога са правели келтите, а децата се обличат в костюми и обикалят домовете за лакомства. Играят се игри като „хвани ябълката” – ябълка се закача на въже и всеки се опитва да отхапе от нея. Ирландците приготвят и различна традиционна храна за празника.

Хелоуин е обичан празник от малки и големи в Англия. За по – възрастните любители на празника се огранизират партита в нощта на 31 октомври. Задължително всички отиват маскирани като вещици, с призрачни костюми и слагат страшни маски или вампирски зъби. Освен за да прогонят злите духове, това е и повод да се забавляват до зори. Англия е сред държавите, които харчат най – много пари за празнични атрибути, около 120 млн паунда годишно.

В Латинска Америка, Мексико и Испания в началото на ноември са Los Dias de los Muertos – Дните на мъртвите. Хората вярват, че през тези дни мъртвите се завръщат у дома, затова във всеки дом има олтар с храна, вода, цветя, снимки. Често се поставят и кърпа и съд с вода, за да може духът да се измие преди да се отдаде на пиршеството. Палят се свещи, за да окажат пътя към дома.

В последния ден от Дните на мъртвите пият на гробището текила, а мариачи свирят в памет на починалите. Официално се отбелязват на 2 ноември, а тридневното почитане на мъртвите започва вечерта на 31 октомври.

- реклама -