Пакистан издаде първия паспорт на човек от „третия пол“

Пакистан издаде първия паспорт от „третия пол“ на транссексуален активист, който приветства този ход като крачка напред към маргинализираната общност в дълбоко консервативната южноазиатска страна.

Фарзана Риаз от северозападния град Пешавар, заяви, че новият паспорт ще й помогне да води кампания в световен мащаб от името на своята общност.

„Получих паспорта си, който посочва пола ми като Х, а не като мъж или жена“, разказа Фарзана пред АФП.

„По-рано имах паспорт, който посочваше пола ми като мъж, но този път аз казах на властите, че няма да приема документа си, ако не ме идентифицира като транссексуален гражданин“, заяви още лицето на гражданското движение TransAction.

„Сега ще ми бъде по-удобно да пътувам в чужбина, защото по-рано се сблъсквах с проблеми в международните летища поради противоречие в моя външен вид и пола в моя паспорт“, добави Фарзана.

Съвременните пакистански транссексуални граждани твърдят, че са културни наследници на евнусите.

През 2009 г. Пакистан стана една от първите държави в света, които законно признаха третия пол, като позволиха на транссексуалните да получават лични карти. ЛГБТ-общността в страната наброява най-малко половин милион души в страната, сочат проучванията.

Но въпреки тези признаци на интеграция, хомосексуалистите в Пакистан често живеят са свеждани до просия и проституция и са подложени на изнудване и дискриминация.

- реклама -