ЕП ЕК визи трети страни проверка, контрол мобилност авторски права Директива интернет гиганти цензура

Пакета „Мобилност“ влиза в дневния ред на европарламента за сряда

В сряда правилата за превозвачите по пакета „Мобилност“ влизат в пленарната зала.

Това стана след като на заседание на ЕП в Старсбург току що, депутатите гласуваха с два гласа разлика.

Със 156 срещу 154 гласа България и останалите страни – членки  загубиха битката за отлагането на пакета „Мобилност“.  14 евродепутати се въздържаха.

Евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП Андрей Новаков определи днешното решение като една от „най-големите грешки“. Според евродепутатите с гласуването се преследват единствено политически цели, защото в транспортната комисия не е постигнато до момента съгласие.

Очаква се най-късно утре те да разполагат с превод на предложенията за промени в изготвените от транспортната комисия текстове.

„Пленарна зала взе решение пакетът „Мобилност“ да се гласува в сряда вечер. Не ни достигнаха 2 гласа, за да махнем точката от дневния ред. Това е зле заради факта, че стигнахме толкова далеч в удържането на този пакет и накрая 2 гласа не ни достигнаха, за да го махнем окончателно“, коментира Новаков.

По думите му оттук-нататък продължава мобилизация за сряда, така че да прекарат колкото се може повече от българските текстове.

„Нашите превозвачи трябва да знаят, че каквото и да се случи в сряда, това няма да е окончателното гласуване. Предстоят триалози и второ четене, така че имаме ход. Имаме полезни маневри“, подчерта евродепутатът.

Новаков добави, че в сряда, когато в Страсбург се очакват протести на българските превозвачи, той ще излезе и ще ги подкрепи.

Срещу нас се води икономическа война с политически средства, каза Йордан Арабаджиев – изпълнителен директор на Съюза на международните превозвачи, в коментар за спорния пакет „Мобилност“.

„Има определена група евродепутати от западноевропейски държави, които явно имат особен интерес, мотивирани са по някакъв начин. Влизането на пакета в проекта на дневен ред дори беше със заобикаляне на правилата. Наясно сме, че противникът ни действа, без да се съобразява с правилата, действа манипулативно, действа под прикритието на това, че се борят за социални права. Срещу нас се води икономическа война с политически средства. В последния възможен момент се вкарва нещо скандално, което три пъти досега е гласувано в ЕП и отхвърлено. Дори вкарвайки го никой, не знае какво точно ще се гласува“, изказа мнението си Арабаджиев за БНР.

Според него чисто технически няма как пакетът „Мобилност“ да бъде финирлизаран в този Европарламент. Тук по-скоро отчитаме политическия ефект, каза той.

„Както мине гласуването в понеделник, по-вероятно е да мине по същия начин и в сряда, ако тази точка остане в дневния ред. Представете си дебат един час, в който трябва да се изкажат 750 депутати от 9 политически групи”, каза евродепутатът Петър Курумбашев.

„Не бива нещо, което ще реши съдбата за един отрасъл за следващите поне 10 години, да се пробутва в последния възможен момент от един отиващ си Европарламент. Два от трите доклада не са приети на транспортна комисия, тоест парламентът трябва да гласува доклади, които не са приети от собствената му транспортна комисия”, заяви Арабаджиев.

Български и международни превозвачи заплашват с протест пред сградата на европарламента.

„Точно два гласа не ни достигнаха, за да отхвърлим пакета „Мобилност“ от дневния ред на тази сесия. Точно два. Само два. С тези два гласа заплахата за хляба на над половин милион българи щеше да е отхвърлена. Щеше и можеше“.

Това написа евродепутатът ни от ГЕРБ Ангел Ковачев.

Гласуването беше поименно. Всеки може да провери дали и как е гласувал „неговият“ европейски представител. И да го попита какво по-важно задължение го е принудило да отсъства от това най-важно гласуване за България в този мандат на Европейския парламент.

Това беше най-важното българско гласуване в този мандат. Ако се окаже, че има български представители, които не са гласували, то можем да се сърдим само на себе си.

Аз лично не мога да намеря такова за никого, но това си е моето мнение.

Поздравявам българските колеги, които си направиха труда да бъдат на работните си места, за да оправдаят присъствието си в политиката и да защитят интереса на българските граждани.

 

- реклама -