ТИР-ове

Пак ТИР-ове по магистралите в жегите

Забраната за движение на ТИР-ове в най-големите жеги отпада. Това лятото тежкотоварните камиони се връщат по магистралите, защото строителството вече се извършва с качествени материали, съобщиха от Агенция „Пътна инфраструктура“. През последните няколкото години при температури над 35 градуса движението на ТИР-овете беше забранено между 13 ч. и 21 часа, тъй като асфалтът се деформираше.

През последните години обаче при строителството на новите пътни участъци се използват полимер модифицирани битуми и специални материали в състава на асфалтовите настилки. По този начин все повече участъци могат да издържат на натоварването от тежкотоварните камиони без да се деформират от високите температури.

До края на месеца на определени участъци от автомагистралите „Хемус“ и „Тракия“ ще бъдат поставени пътни знаци, забраняващи на шофьорите на ТИР-ове да предприемат изпреварвания.

На този етап няма да се отменя забраната за движение тежкотоварните автомобили при събирането на повече от два почивни дни – в последния работен и в последния почивен ден.  ТИР-овете  ще бъдат спирани в неделя на влизане в големите градове, както и в участъците с повишена концентрация на пътнотранспортни произшествия.

 

- реклама -