Пак коалиционни драми: Автономията на Украинската църква скара нашите патриоти

Сидеров

Независимостта на Украинската църква стана поредния прът в колелата на коалиционния мир на Обединените патриоти.

След като тази сутрин Валери Симеонов и неговата партия НФСБ призоваха БПЦ да признае автономията, няколко часа по-късно „Атака“ излезе с напълно противоположна позиция.

Сидеров: Това е провокация на Украйна, финансирана от Порошенко

„Изразявам категоричното си несъгласие с провокацията на Вселенския патриарх Вартоломей, който обяви за автокефална украинската църква. Преди дни в Народното събрание проведох разговор със Севастийския архиепископ на Йерусалимската православна църква Теодосий Аталла Хана по темата.

Негово Светейшество Йерусалимският патриарх категорично посочи несъстоятелността на действията на Вартоломей и каноничните причини за това.

След провокацията на Вселенския патриарх Вартоломей, за която има данни, че за нея са платени 25 милиона долара от президента на Украйна Петро Порошенко, и която според министъра на външните работи на Русия, Сергей Лавров, е подтикната от САЩ, вицепремиер от българското правителство защити действията на Вартоломей и така излезе с антиправославна позиция. Американската намеса в църковните дела на Украйна бе проявена в откритата подкрепа за решението на патриарх Вартоломей, изразена от специалния представител на САЩ, по въпросите на църковните отношения, както и от позицията по темата на специалния представител на Държавния департамент за Украйна Кърт Волкър.“

Сидеров настоява Бойко Борисов да отговори на въпросите дали ще вземе ли отношение по провокативното изявление на Валери Симеонов и дали е наясно с мнението на Светия синод по въпроса.

„Наясно ли сте, че подобни въпроси се решават на Всеправославен събор, а не по кабинетите на вицепремиерите?“, питат още от „Атака“.