Пъдпъдъчи яйца ще летят в Космоса

Инкубатор с пъдпъдъчи яйца се очаква да пристигне на Международната космическа станция следващата година. Той ще бъде предназначен за изследване развитието на ембрионите, заяви за РИА Новости заместник-директорът по науката в Института по биомедицински проблеми на Руската академия на науките Владимир Съйчьов.

„Създадено е оборудване за изследване на ембриогенезата. Тя включва центрофуга, тоест яйцата ще се поставят както в изкуствена гравитация, така и в нулева гравитация“, каза той.

Според учения миналата година е имало много въпроси как да се реши проблема със запазването на яйца в космоса. „Тъй като се предполага, че за това се използва формалдехид, оборудването трябва да бъде абсолютно безопасно за астронавтите“, каза той.

Планира се яйченият инкубатор да бъде доставен до станцията през 2021 г.

„Според плановете оборудването трябваше да излети до МКС тази година, но сега беше отложено за следващата година, защото беше обвързано с пускането на новия руски модул „Наука“, обясни той.

По-рано от „Роскосмос“ казаха за РИА Новости, че пускането на модула „Наука“ е планирано през второто тримесечие на 2021 година.

Експерименти с яйца от пъдпъдъци вече са провеждани в космоса, но все още не са на МКС. През 1979 г. пъдпъдъчи яйца за първи път са изпратени в орбита на биосателита Бион. През 90-те години в орбиталната станция „Мир“ астронавтите са провеждали експерименти както с пъдпъдъчи яйца, така и със самите пилета и възрастни птици. Така през 1990 г. в орбита се излюпи първият пъдпъдък, а през 1999 г. пъдпъдъци, родени в космоса, успяха да се върнат живи на Земята.

- реклама -