Пада зеленият сертификат за влизане у нас (От кога?)

Пада зеленият сертификат за влизане у нас. Главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев ще предложи премахването на зеления сертификат за влизане в България

от страните от Европейския съюз.

Това обяви той пред TravelNews, като допълни, че идеята е обсъждана в петък и ще бъде внесена следващата седмица в здравното министерство. Целта е прибиращите се българи и туристите от ЕС да влизат свободно у нас без ваксинационен сертификат и без отрицателни тестове за COVID-19.

При одобрение трябва да бъде

издадена заповед от здравния министър Асена Сербезова. Идеята е мярката да влезе в сила от 1 април 2022 г., за да може да обхване априлската ваканция, през който период ще има големи пътувания в чужбина на българите с децата им.

Затова настояват и туроператорите.

„За всички останали държави извън ЕС ще предложим да остане вариантът със списък”, каза доц. Ангел Кунчев и подчерта, че в него ще се уточнява

от кои трети страни ще се допуска

свободно влизане, с ваксинационен сертификат, с тестове или задължителна карантина. Това ще става периодично в зависимост от заболеваемостта в съответната страна, допълни той. От Министерството на здравеопазването обясниха, че дирекцията по опазване на общественото здраве работи по въпроса и другата седмица ще вземе решение.

- реклама -