Пада тайната при осиновяване

Тайната на осиновяването може да отпадне. Допуска се процедура за разкриване на истинските родители, без да е необходимо наличие на извънредни обстоятелства. Това ще бъде възможно с промени в Семейния кодекс, които ще бъдат публикувани за обществено обсъждане в края на август.

Заместник-министърът на правосъдието Вергиния Мичева разкри, че в масовия случай ще се даде възможност осиновеното лице да получи информация за своя медицински статус и за история на заболяване. Ако желае да получи данни за биологичните родители обаче ще се иска тяхното съгласие и това ще е специална процедура.

Процедура по разсиновяване

Разсиновяването на дете ще може да бъде поискано единствено от държавна институция, и то в изключителни случаи, предвижда още проектът. Предлага се и улесняване на процедурата за пътуване на деца при родителски спорове.

Затягат мерките при припознаване на дете

Държавата затяга правилата за припознаване на дете, когато родителите нямат граждански брак. Ще бъдат въведени повече изисквания към човека, който претендира, че е баща на детето.

Целта е да се пресече търговията с бебета, стана ясно от думите на заместник-министъра на правосъдието Вергиния Мичева.

Според сега действащия Семеен кодекс припознаването на дете от родител се извършва с писмено заявление, като това припознаване се съобщава на другия родител в едноседмичен срок. Ако той не го оспори в срок от 3 месеца, припознаването се вписва в акта за раждане.

Това улеснява търговията с бебета, като дава възможност на бездетна двойка да плати на кандидат-родилка, а мъжът просто да припознае детето, без да е истинският му баща.

- реклама -