Овощари и малинопроизводители пред FN: Студът нанесе щети по праскови, кайсии, череши и малини, очаква се цената им да скочи

Късно падналия сняг през март и студеното време причини сериозни поражения върху овощните насаждения. Унищожени са кайсии, праскови и череши в овощни градини в Североизточна България. Щети има в Пловдивско. Каква част от реколтата е погубена и ще скочи ли цената на плодовете, тревогите на бранша разказва пред Flashnews председателя на Съюза на Дунавските овощари Николай Колев.

Каква част от реколтата е унищожена след снеговете и студа?

За съжаление има големи щети. 50-80% от кайсиите в Североизточния регион са измръзнали още при застудяването в края на февруари, когато температурите паднаха до минус 16 градуса. Завръщането на зимата преди две седмици обаче напълно попари надеждите на производителите от региона, които отглеждат над 16 хил. декара овошки. Това измръзване остава без поминък доста от нашите членове. Подобна е и ситуацията в Южна България. Последният студ удари прасковата и черешата, където също има вече измръзвания. Ще имаме голям проблем с реколтата от праскова и кайсия.

Тази лоша реколта ще окаже ли влияние на цената

Цената е европейска величина. Тя се определя от по-южните от нас страни – Гърция, Италия и Испания. Доколкото чувам от мои колеги и там има проблем с реколтата от праскови и кайсия. Очаква с цената тази година да бъде по-висока.

С колко ще е по-висока цената?

Не може още да се каже каква ще е цената. Пораженията сега се отчитат на първична фаза. Преди да е минал цъфтежа, не може да кажем. Като мине тогава ще видим какво ще е повишението.

Застрахована ли е вашата продукция

Застраховки през зимния период не са правят. Няма как да се застраховаме. Застраховането идва след 20 април, когато идват сланата и градушки.

Ще искате ли помощ от държавата?

Ще искаме помощ под формата на de minimis. Помощта се определя на декар, заради измръзналите градини. Сумата на декар ще зависи от общата сума, която министерството на земеделието отпусне.

Ягоди и малини

Лятната малина може би е измръзнала. За есенната малина към момента нещата са добре, тъй като те все още са в покой и нямаме притеснения от измръзването.  Ягодите не са засегнати засега. Това каза за Flashnews председателят на Българската асоциация на малинопроизводителите и ягодоплодните (БАМ-Я) Божидар Петков.

Как късно падналите снегове и ниските температури ще окажат влияние на малините и ягодите?

Ягодите не са засегнати. Единствено лятната малина може би е измръзнала. Към края на месец април обаче ще бъдем наясно какво ще е състоянието на реколтата тази година. Защото според прогнозата за времето ще има още дни с ниски температури, които ще окажат влияние на малините.

На база на снеговете, които паднаха, какви са загубите?

Снеговете повлияха върху лятната малина. Загубите не са големи, за разлика от овошките.

В кои райони летните малини са най-засегнати?

Ловеч и Тетевен са най-засегнати, но като цяло в цялата страна.

Ще скочи ли цената на малините?

Не може да кажем още.

 

- реклама -