КЕВР

Овергаз: Крайната цена на газа за потребителите ще нарасне с 14%

С приблизително 14% ще се увеличи цената на природния газ за битовите и индустриалните потребители на Овергаз

Това се налага поради промяна в цената на доставчика „Булгаргаз“, която представлява една от четирите компоненти в крайните сметки. Останалите три – цената за пренос по газовата инфраструктура, както и цените за разпределение и снабдяване, остават непроменени, съобщиха от „Овергаз Мрежи“ АД.

Така от 1-ви април потребителите на газ ще плащат с една стотинка повече за киловатчас енергия. Синьото гориво за бита ще струва 8,7 стотинки, а за производството – 7,3 стотинки. Предложението ще влезе в сила след решение на Комисията за енергийно и водно регулиране.

Цената на газа се запазва ниска в сравнение с останалите енергоизточници въпреки покачването. За сравнение за киловатчас електроенергия битовите потребители заплащат 21,4 стотинки, а пропан-бутана им струва 13,4 стотинки.

Над 60 000 са газифицираните от „Овергаз Мрежи“ домакинства. Икономията, която семействата реализират от замяната на електроенергията с по-евтиното синьо гориво, надвишава 1000 лева на година, като тук влизат отоплението, готвенето и топлата вода.

- реклама -