кораби

Отвориха офертите за придобиване на новите многофункционални патрулни кораби

Отвориха публично офертите за придобиване на два модулни многофункционални патрулни кораба за Военноморските сили.

Това стана в Министерството на отбраната и в присъствието на представители на трите фирми, които са подали оферти.

Това са немската „Fr. Lurssen Werft GmbH & Co.KG“, „FINCANTIERI“ от Италия и българската „МТГ – Делфин“.

 „Проектът за придобиване на два многофункционални патрулни кораби е един от трите основни инвестиционни проекта на Министерството на отбраната. Целта е чрез придобиването им да ce изпълнява широк спектър от задачи по гарантиране на морския суверенитет на българската държава и защита на нейните национални интереси в морските пространства, както и замяна на остарели бойни кораби от състава на ВМС, които не подлежат на модернизация“, Това каза заместник-министърът на отбраната Анатолий Величков.

Цената на придобиване е 984 млн.лв. с ДДС

Военните искат първият кораб до края на 2023, вторият – до края на 2024 г.

Способностите, които ще придобият Военноморските сили чрез реализацията на този проект, са борба с надводен, подводен и въздушен противник, контрол на корабоплаването, борба с асиметрични заплахи и способности за електронна борба.

Работната група, която ще оценява офертите, е назначена със заповед на министър-председателя. Тя включва представители на Министерството на отбраната, командването на ВМС, Министерството на финансите, Министерството на външните работи, Министерството на икономиката и ДАНС.

- реклама -