Джордж Сорос фондация Отворено общество Турция Ердоган

„Отворено общество“ на Джордж Сорос напуска Турция

Турският клон на фондация „Отворено общество“ на милиардера Джордж Сорос прекрати дейността си в републиката.

Това съобщи Reuters, като се позовава на съобщение от организацията.

Фондацията заявява, че ръководството е „взело решение“ да се разпусне поради убеждението, че бъдещата му работа е безполезна и че е невъзможно изпълнението на определените задачи“. Освен това „функционирането й е станало невъзможно заради необоснованите изявления и спекулации за дейността на фондацията в медиите“. Има се предвид реакцията, последвала публичната критика към фондацията от президента Тайип Ердоган.

На 21 ноември той обвини Сорос във финансиране на протестите в страната през 2013 г. Според турският лидер „тези събития са били финансирани от един човек – известният унгарски Джордж Сорос“. Ердоган каза, че Сорос е „човек, който има много пари, които харчи за разделение на народи и за унищожаване на държави“.

През лятото на 2013 г. площад „Таксим“ в Истанбул стана място на сблъсък на турската полиция с демонстранти, които се противопоставиха на изсичането на дървета в близкия парк Гези и изграждането на търговски комплекс там. Към протестиращите се присъединиха и радикали. Демонстрантите се установиха в палатки в парка и се опитаха да превземат. Полицията многократно използва сила, водни струи, сълзотворен газ, гумени куршуми. Имаше убити и ранени.

Джордж Сорос е основател и ръководител на хедж-фонда „Сорос Фонд Мениджмънт“ („Soros Fund Management“) и един от най-богатите хора в света.

Според списание „Форбс“ състоянието му е около 25 милиарда долара.

Някои политици, по-специално унгарският премиер Виктор Орбан, обвиняват Сорос за спонсориране на обществени движения и неправителствени организации, за да постигне своите политически и идеологически амбиции.

През юни унгарският парламент прие за ограничаване на Сорос, който предвижда наказания за организации, които подкрепят или финансират нелегалната имиграция. Унгарското правителство е убедено, че Фондация „Сорос“ финансира дейността на фирми, които помагат на незаконните мигранти да окупират страните от ЕС.

- реклама -