сн. БГНЕС

Отвлечената принцеса Латифа – забелязана в МОЛ в Дубай?

Отвлечената дъщеря на владетеля на Дубай, принцеса Латифа, е видяна публично за първи път от почти три години, съобщава BBC.

Три месеца след като бяха пуснати шокиращи видеоклипове, записани от принцеса Латифа ал Мактум, се появи нейна снимка с приятелки в търговския център Emirates Mall в Дубай.

сн. BBC/Instagram

По-рано кампании, подкрепени от ООН, поискаха „доказателство за живота ѝ“ след пускането на видеоклипове и опасения за нейния живот.

Латифа публикува поредица от тайни видеоклипове от държането ѝ в плен, описвайки себе си като държана от баща си Шех Мохамед ал Мактум заложница. Говорейки публично за първи път от три години, 34-годишната кралска затворничка описа ярко и подробно как нейният драматичен опит за бягство през 2018 г., включващ джетове и яхта, е завършил с нейното брутално отвличане и насилствено репатриране. В най-ужасяващото видео, заснето след нейното неуспешно бягство, принцесата казва: „Аз съм заложничка. И тази вила е превърната в затвор. Всички прозорци са с решетки. Отвън има петима полицаи и вътре две полицайки. Дори не мога да изляза на чист въздух“.

Латифа избяга от Дубай през февруари 2018 г., след като записа обезпокоително видео, в което разкри ужасната връзка с баща си. Тя беше заловена на яхта край бреговете на Индия и принудително върната в Дубай, където беше „затворена“ във вила с денонощна охрана.

След пускането на видеоклиповете през февруари 2021 г. ООН поискаха да видят доказателства за живота ѝ и призоваха Латифа да бъде освободена.

Кампанията „Освободете Латифа“ наскоро поиска да бъдат наложени санкции на владетеля на Дубай заради нежеланието му да освободи дъщеря си и да изпълни изискванията на ООН.

Дейвид Хей от кампанията каза: „Потвърждаваме, че има няколко потенциално значими и положителни развития. На този етап не възнамеряваме да коментираме допълнително, ще бъде направено допълнително изявление в подходящия момент“.

- реклама -