сн. БГНЕС

Ответен удар – Израел нанесе въздушни удари срещу цели на Хамас в ивицата Газа

Армията на Израел заяви, че е започнала ответни въздушни удари срещу цели на Хамас в ивицата Газа, съобщиха световните агенции.

„Започнахме да атакуваме военни цели в Газа“, заяви говорителят на израелската армия Джонатан Конрикус, след като ислямистката група изстреля днес ракети към Израел, включително Йерусалим.

Конрикус потвърди, че израелските сили са се насочили към „военен оперативен агент на Хамас“, а източници на Хамас в Газа потвърдиха пред АФП, че един от командирите им е бил убит.

В резултат на ракетния обстрел на Газа са загинали девет човека, включително и три деца, информира палестинският вестник Alquds.

След като постави ултиматум на властите в Израел да изтеглят до 18:00 ч. местно време силите си от района на Храмовия хълм и Шейх Джаррах, както и да освободи всички задържани по време на сблъсъците палестинци, радикалните сили на Хамас изстреляха повече от 45 ракети срещу Израел.

Ракетите са изстреляни от сектора Газа по различни градове, като поне 6 са били насочени срещу Йерусалим, съобщи говорителят на военното министерство Джонатан Конрикус.

Той предупреди, че Израел гледа сериозно на този обстрел и няма да го остави без отговор.

„Хамас ще понесе отговорност за всички атаки срещу Израел от ивицата Газа”, каза Конрикус.

Палестинската групировка „Ислямски джихад” пое отговорност за нанесени 30 ракетни удара срещу град Сдерот в отговор „на агресивните действия на израелските сили за сигурност срещу палестинските младежи в джамията Ал-Акса”.

Бригадите „Ал-Кудс“, считани за паравоенно крило на палестинската групировка „Ислямски джихад“, обявиха серия от ракетни атаки срещу Тел Авив, съобщава РИА Новости, позовавайки се на палестинската радиостанция „Дуня ал-Ватан“ и представител на групировката.

Според него, тези удари са „отговор на агресивните действия на Израел срещу палестинците в Източен Йерусалим и ивицата Газа“. Други подробности все още не са предоставени.

- реклама -