Отварят моловете в Турция, но при строги правила

В Турция се готви постепенно и контролирано отваряне на моловете в периода 8-15 май, съобщава в.“Миллиет“, като се позовава на председателя на Асоциацията на търговските центрове и инвеститорите Хюсеин Алташ.

Вестникът отбелязва, че мнозинството от общо 436 търговски центрове в Турция са затворени от повече от месец заради пандемията от коронавируса, с изключение на супермаркетите и аптеките в тях.

Алташ е посочил пред вестника, че страни като Италия, Испания, Германия постепенно са отворили търговските центрове и Турция също се готви да направи това поетапно и контролирано между 8 и 15 май, при спазване на много строги правила и мерки за хигиена. Той е уточнил, че в магазините ще се раздават маски, ще се изисква спазване на дистанция и клиентите ще се приемат през определени интервали.

Алташ е подчертал, че целта на отварянето на търговските центрове не е очакването на приходи, а да се осигури бавно връщане към нормален живот, отбелязва БТА.

Той е посочил, че по въпроса за евентуалното отваряне на моловете се водят обсъждания със специализирания научен съвет за борба с коронавируса, с държавните институции и с търговците на дребно. Алташ е посочил, че е възможно първо да се направи опит с отваряне на търговските центрове в по-малките окръзи и на местата, където има по-малко регистрирани случаи на заразени с коронавируса.

Той е отбелязал също, че кината и кътовете за детски игри в моловете ще бъдат отворени на по-късен етап.

- реклама -