Бали, летище, Агунг,вулкан

Отварят летището на остров Бали

Международното летище в Бали ще отвори врати днес след тридневно прекъсване на дейността си, причинено от изпускането на дим от вулкана Агунг.

Това дава възможност на повече от 120 000 туристи да се върнат в домовете си.

Индонезийските власти предупредиха обаче, че единственият директен международен вход към тропическия остров може да бъде затворен отново, ако ветровете променят посоката си и високите колони от дим и пепел представляват риск за полетите.

„Въздушното пространство ще бъде отворено отново в 3:00 часа местно време, говорителят на летището Нгура Рай.”Но ние непрекъснато ще наблюдаваме ситуацията на място“, добави той.

Десетки хиляди вече са избягали от домовете си в близост вулкана, който последно избухна през 1963 г., убивайки около 1600 души. „Малките изригвания се случват непрекъснато, но все още има възможност за по-голямо, експлозивно изригване“, каза Геде Суантика, старши експерт във вулканичната агенция на Индонезия. „Дейността остава висока и запазваме най-високо ниво на тревога.“

Индонезия е дом на около 130 вулкана, тъй като се намира в силно сеизмичната област, известна като „тихоокеански огнен пръстен”.

Вчера на летището бяха отменени над 40 полета, които засегнаха близо 60 хиляди пътници.

39 българи са потърсили до момента съдействие от кризисния щаб на посолството ни в Бали. Те са в безопасност и се намират в хотелите, в които са отседнали.

 

- реклама -