Бенедикт ХVI

Оттеглилият се папа Бенедикт ХVI се разболя след посещение в Германия

Почетният папа Бенедикт ХVI (Йозеф Рацингер) се разболя сериозно след завръщането си във Ватикана от посещение в родната си провинция Бавария, Германия.

Това съобщи днес германският вестник „Пасауер нойе пресе“.

Изданието се позовава на биографа му Петер Зеевалд, цитиран от Асошиейтед прес и ТАСС.

Според вестника 93-годишният Бенедикт ХVI е диагностициран с инфекциозен оток на лицето – остро инфекциозно заболяване, изразяващо се в зачервяване на кожата и съпроводено с обща интоксикация и повишена температура. Зеевалд се е видял с оттеглилия се папа миналата събота и му предал публикуваната неотдавна негова биография. Авторът отбелязва, че въпреки болестта Бенедикт ХVI бил настроен оптимистично и дори заявил, че веднага щом му позволи здравословното състояние, „отново ще се отдаде на писане“.

Същевременно, по думите на биографа, папата изглеждал доста отпаднал.

Почетният папа посети през юни за четири дни град Регенсбург в Бавария, за да се види с по-големия си брат Георг, който впоследствие, няколко дни след посещението, почина на 96-годишна възраст след тежко боледуване. Това бе първото пътуване на Бенедикт извън Италия, откакто той се оттегли през 2013 г.

Както съобщи Зеевалд Бенедикт ХVI вече е съставил духовното си завещание, което трябва да бъде публикувано след смъртта му. Почетният папа иска да бъде погребан в гробницата на Свети Йоан-Павел Втори в криптата на катедралата „Свети Петър“.

Бенедикт ХVI живее в манастир във Ватикана. Избран за папа през 2005 г., той наследи на поста Йоан-Павел Втори и стана първият понтифик от 600 години насам, който сам се оттегля от Светия престол, отбелязва Асошиейтед прес.

Източник: БТА

- реклама -