Снимка: БГНЕС

Оцветители в боите за яйца водят до хиперактивност при децата

Оцветители в боите за яйца водят до хиперактивност при децата. Великден наближава, а с него растат въпросите на хората относно цените и качеството на яйцата и агнешкото.

„Тази година Великден ще мине под сянката

на високите цени на яйцата. Тази зима се случи криза, която вдигна цените на продукта. Вероятно е много хора да си купят по-малко яйца от обикновено. Преди години се случваше по Великден да не може да си купи яйца, сега няма да е така. Заради високите цени, яйца ще има“, каза пред businessnovinite.bg Богомил Николов от „Активни потребители“.

„Всички оцветители са яйца са разрешени за

употреба. В малки количества те не са опасни. Проблемът идва когато се консумират в по-големи количества. Според направени проучвания, някои от оцветителите водят до хиперактивност при децата. Но този проблем касае по-скоро безалкохолните напитки, в които се слагат оцветители, защото там детето може да поеме по-голямо количество“, обясни Николов.

По думите му боята за яйцата не е предназначена

за консумация. „Понякога обаче се случва при пукнато яйце, боята да е оцветила белтъка. Тогава е по-добре това яйце да не се дава на деца. Има оцветители, които са произведени на натурална основа. Тези бои са по-скъпи, но поне знаете, че може да бъдете спокойни за тази боя“, каза още той.

Боядисаните яйца не са най-голямата беда

заради вложените оцветители, защото там е малко количество. По-притеснително е, че оцветители се слагат в колбаси, сладкарски изделия и други подобни, добави експертът.

„Относно агнешкото месо, мисля, че е по-важно

да се прави кампания, с която да се стимулира купуването на българско месо, отколкото да се правят изявления за печати върху месото, кой какъв бил и така нататък. Печатът е един знак за доверие и е хубаво да го има“, добавя Николов.

Когато купувате агнешко, залагайте на

магазини и доверени търговци. Месо извън хладилна витрина е опасно, предупреди той.

- реклама -