Гастрольорите Денис убийство бездомник арест Германия момче изнасилване майка бебе дете задушаване Килърите 3 ВКС решение арест наркоразпространение

Oтстраняват от служба магистрати при обвинение за тежко умишлено престъпление

Парламентът прие промени в Закона за съдебната власт на първо четене, с които се въвежда отстраняване от длъжност на магистрати във всички случаи на обвинение за тежко умишлено престъпление от общ характер.

За промените бяха 116 депутати, против гласуваха 6 и 52 се въздържаха.

При доказване на невинност магистратите ще бъдат възстановявани поста, а за периода докато не са на работа ще получават минимална работна заплата

Според вносителите на законопроекта от ГЕРБ и патриотите, промените целят „повишаване на гаранциите за независимост и безпристрастност на съдиите, прокурорите и следователите, както и премахване на всички предпоставки за упражняване на влияние върху органите на съдебната власт“.

С цел гарантиране на пълен политически неутралитет магистратите няма да имат право да бъдат членове на избирателни комисии, се посочва още в доклада към законопроекта.

Главният прокурор Сотир Цацаров смята, че има почва за радикален ислям

Въвеждат се гаранции за свободата на професионално сдружаване на магистратите и се предвижда съсловните организации да не могат да упражняват дейност различна от тази, насочена към защитата на професионалните им интереси, както и се предлага в такива организации да членуват единствено лица, които са действащи магистрати.

Със законопроекта се въвеждат промени във финансирането и в начина на формиране на имуществото на сдруженията с идеална цел, създадени от съдии, прокурори и следователи, както и на професионалните организациите на съдебните служители.

С оглед особеностите на тяхната професия се предвижда източници на финансиране да бъдат само членски внос, имуществени вноски и дарения от техните членове.

Предвижда се всички магистрати да подават декларация, в която да се разкриват техните дейности и членства, а не само за новоназначените, като така се цели да се гарантира независимостта и равнопоставеността на магистратите.

По време на дебатите Павел Шопов от ОП подчерта, че „имало недоволни хора от този законопроект, които скачат два метра над земята и се чудят как да възпрат разпоредбите в него“.

„Обществото усеща за какво става дума, усеща опасността, която е надвиснала над тази система. Един магистрат не може да прави политика, той няма право да дава интервюта или да участва в протести на политически сили. Съдебната система не е лоша, не е и добра, тя е като всички сфери в обществения живот“, заяви още той.

- реклама -