Отстраниха парламентарния шеф. Какво следва оттук нататък?

Какво следва оттук нататък, след като бе отстранен парламентарният шеф Росен Желязков? Отговор на този въпрос дава правилникът на Народното събрание.

Според чл. 5, алинея 5 от него, в случай на предсрочно освобождаване на председателя на НС, в 14-дневен срок трябва да се проведе нов избор. Това трябва да стане при условия и по ред, определени с процедурни правила, приети от депутатите. До провеждането на новия избор, НС се председателства от зам.-шефа, излъчен от най-голямата парламентарна група. Тъй като това е ГЕРБ-СДС, то

парламентарен шеф до избирането на нов ще е Росица Кирова.  

Любопитното е, че считано от 1 май депутатите са във ваканция до изборите 2 в 1 на 9 юни. Реално, за да спазят текста в правилника и да си изберат нов шеф, те ще трябва да прекратят ваканцията си.

По-рано днес Росен Желязков беше отстранен от поста му със 129 гласа на ПП-ДБ, „Възраждане“, БСП и ИТН. „За“ гласува и един независим. „Против“ оставката му бяха ГЕРБ-СДС и ДПС.

Проекторешението за отстраняването му от поста беше по искане на ПП-ДБ. Причината беше отстраняването на шефа на НЗОК, който беше назначен на поста по тяхно предложение.

Новата коалиция ПП-ДБ, „Възраждане“, БСП и ИТН гласуваха оставката на Росен Желязков

Борисов: Честито на новата коалиция ПП-ДБ, „Възраждане“, БСП и ИТН

Пеевски: Коалицията на пудела ще се радва много малко на грабежа, после ще понесат отговорност

Кирил Петков в опит да се защити: Този акт не беше срещу човека Росенн Желязков, а срещу парламентарния шеф

- реклама -