Дилма Русеф оставка сенат опозиция импийчмънт

Отстраниха Дилма Русеф

Президентът на Бразилия Дилма Русеф беше окончателно отстранена от длъжност на заседание на Сената.

61 сенатори гласуваха за отстраняването й, а 20 я подкрепиха.

Освирквания и викове на разочарование отекнаха в кръглата камара на Сената след като резултатът от гласуването се появи на екрана.

Сенаторите, гласували за импийчмънт, запяха националния химн, някои развяваха бразилски флагчета, докато съюзниците на Русеф стояха с каменни лица.

„Няма да свържа името си с този позор” пише на плакат, вдигнат от сенатор.

Дилма Русеф е обвинена в нарушаване на бюджетните закони и използване на държавни средства за преизбирането на поста през 2014 г. Русеф отрича всички обвинения и твърди, че е жертва на политически преврат.

Очаква се Русеф по-късно да направи изявление.

Темер остава начело на страната

След решението на Сената, изпълняващият длъжността президент Мишел Темер ще управлява Бразилия до края на мандата на Дилма Русеф на 1 януари 2019 г.

Русеф ще може да заема държавна длъжност

Съгласно законите в Бразилия, всеки президент, който бива отстранен от пост, не трябва да заема държавни или обществени длъжности в следващите 8 години след импийчмънта.

Членовете на бразилския Сенат обаче не лишиха Дилма Русеф от правото да заема държавна длъжност. 42 от 81 сенатори бяха за забраната, което е по-малко от нужното мнозинство от две трети от гласовете на законодателите.

Дилма Русеф: Това е парламентарен преврат

„Те са осъдили невинна личност и са извършили парламентарен преврат“. Това заяви Русеф пред последователи.

„Не се отказвайте от борбата. Предлагам на всички да се борим за възстановяване на демокрацията“, добави тя.

Адвокатът на Дилма Русеф започва процедура по обжалване на решението във Федералния върховен съд на Бразилия.

Жозе Едуарду Кардозу подава „още днес или утре” първото обжалване, следващото ще бъде в петък или понеделник.

Защитата на вече бившата президентка е подготвила два документа. В единия от тях адвокатите посочват процесуални нарушения, а във втория твърдят, че липсват основания за импийчмънта.

Реакциите

Около 50 леви демонстранти се събраха пред президентския дворец, за да изразят подкрепата си за Русеф.

В центъра на град Бразилия извънредни мерки за сигурност и затворени булеварди около сградата на Сената, предизвикаха огромни задръствания.

Полицията очаква масови протести по-късно през деня.

Венецуела и Боливия замразиха отношенията си с Бразилия

Венецуела извика посланика си в Бразилия и замрази отношенията си с най-голямата латиноамериканска страна, предаде АФП. Това става непосредствено след решението в горната камара на парламента на страната.

Боливия отзова посланика си от Бразилия, съобщи боливийският президент Ево Моралес. „Осъждаме парламентарния преврат против бразилската демокрация. Ние сме заедно с Дилма, Лула да Силва и народа на Бразилия в този труден час”, добавя държавният глава, цитиран от ТАСС.

- реклама -