Отслабване: 4 напитки, които не трябва да пиете на празен стомах (и защо)

4 напитки, които не трябва да пиете на празен стомах (и защо). Онлайн експертите по отслабване често препоръчват да утолите глада си с пиене, вместо с ядене. Но много от любимите ни напитки не трябва да се консумират на празен стомах, защото това може да причини сериозна вреда на тялото. 

Често мислим за въздействието на тази или онази храна, но се отнасяме към напитките много по-небрежно. Какво лошо може да се случи от чаша чай или чаша сок?

Когато се консумират на празен стомах, много напитки могат да доведат до неприятни усещания и да увеличат риска от някои заболявания. Какво можете да пиете и за какво трябва да отделите време след хранене – разбираме заедно с диетолога Екатерина Птицина.

Силен чай

Както зеленият, така и черният чай, са богати на антиоксиданти и имат много положителни свойства за здравето. Намаляват риска от развитие на рак, сърдечно-съдови заболявания, диабет, спомагат за намаляване на теглото и нивата на холестерола в организма, имат антимикробни ефекти и подпомагат умствената дейност.

напитки

Чаят съдържа танини. Когато се консумират на празен стомах, те могат да причинят гадене. Колкото по-силна е напитката, толкова по-високо е съдържанието на танин в нея и толкова повече дискомфорт може да причини. По-добре е да пиете чай не веднага след хранене, а след известно време – половин или един час.

Кафе

Кафето също е богато на антиоксиданти и има много положителни ефекти: подобрява мозъчната функция, концентрацията и настроението. Кафето може да предотврати развитието на диабет тип 2, някои видове рак и невродегенеративни заболявания като Алцхаймер и Паркинсон.

напитки

Доказано е, че кафето стимулира секрецията на стомашен сок. Ето защо има мнение, че не трябва да пиете кафе на празен стомах, ако имате синдром на раздразнените черва или стомашни язви, тъй като излишъкът от стомашен сок уврежда стомашната лигавица, причинявайки киселини и гадене.

Прясно изцедени плодови сокове

Пресните плодове са богати на витамини и антиоксиданти и в умерени количества имат много ползи за здравето. Вземете например пресен нар – той съдържа мощна доза антиоксиданти. Предпазва организма от въздействието на свободните радикали, някои видове рак, намалява възпалението и има антивирусен ефект.

напитки

Плодовите сокове съдържат прости захари като глюкоза и фруктоза. Например чаша пресен нар съдържа около 34 г захар и такава доза на празен стомах може да предизвика рязко повишаване на нивата на кръвната захар. В този случай панкреасът ще трябва бързо да произведе голямо количество инсулин, за да намали бързо количеството глюкоза в кръвта.

Алкохол

Пиенето на алкохол на празен стомах увеличава токсичния му ефект върху тялото. Изпивайки чаша или две, вие намалявате нивото на глюкозата в кръвта – това се нарича хипогликемия. Симптомите са раздразнителност, световъртеж, треперене и остър глад, често водещ до преяждане.

напитки

По-добре е да пиете алкохолни напитки един час след хранене или успоредно с храненето. Това забавя преминаването на алкохола в тънките черва, където се абсорбира, и по този начин намалява всички негативни ефекти, улеснявайки елиминирането на токсините от тялото.

- реклама -
error: Съдържанието е защитено