Оцеляване след падане от 3 км височина. Чудото на Джулиан Кьопке в нощта на Бъдни вечер

Много хора пропътуват хиляди километри, за да съберат семейството си на Бъдни вечер. Годината е 1971. 17-годишната тогава Джулиан Кьопке и майка й Мария решават да отидат в Пукалпа – източен Перу, за да се съберат с бащата на момичето за празника. Родителите са немски зоолози, работещи в природонаучния музей в Лима, Перу. Всички полети до бащата се оказали резервирани, и майката на Джулиан се принудила да вземе билети за пътнически самолет на второкласната авиокомпания „Lansa“.

Половин час след излитането на самолета от столицата Перу, аеропланът попада в гръмотевична буря и е покосен от мълния. Инцидентътт става докато самолетът прелита над тропическите гори на Амазонка. Загива целият екипаж и 92-мата пътници в самолета. Всички на борда освен 17-годишното момиче. Джулиан осъзнава, че е излетяла от самолета заедно със стола си и пада с главата надолу към амазонската джунгла. Момичето пада от 3 000 височина и оцелява …единствена … в нощта на Бъдни вечер.

Джулиан е жива, макар и в много тежко състояние – изгаряния, скъсани сухожилия, счупена раменна ключица, мозъчно сътресение, рани по краката и ръцете.

Оцеляване в джунглата.

Момичето е ранено, само сред джунглата, където опасностите дебнат отвсякъде. Единствената й храна са бонбоните, които открила сред отломките на самолета. Оцеляването й е чудо, което смайва света. Джулиан е прекерала години в изследователската станция с родителите си. Там баща й я е научил как да оцелее в тропическа гора.

„Той ми каза – ако намериш рекичка, последвай я, защото тя ще те отведе до поток, а той – до по-голяма река и там ще намериш помощ“. В деня след катастрофата момичето тръгнало по течението на реката. По пътя намерило отломки от самолета, както и част от жертвите на авиоинцидента. Потърсило майка си сред тях, но не я открило. След 10 на глад и изтощение Джулиан стигнала до малка лодка и хижа на брега на реката. Останала там с надеждата, че ще бъде намерена и спасена. Дървосекачи я открили и откарали в най-близкия град.

След като научават историята за оцелялото момиче, медиите започват да я преследват. Те дотолкова изкривявали разказаното от Джулиан, че тя се принуждила сама да опише историята си в книга. Книгата „Когато паднах от небето“ излиза първо в Германия, после във Великобритания и Америка.

Как се развива животът на Джулиан след катастрофата?

Тя провежда дълги сеанси при психотерапевт. „Физическите травми утихнаха, но не и душевните!..“, казва тя. Никога повече не е летяла със самолет. Завършва зоология, като родителите си, и изучава джунглата. Сама тренира волята си да бъде там, където са най-лошите спомени в живота й. „Джунглата бе моето спасение и моето призвание. Получих просветлението за това по лош начин, но човек трябва да се научи да разчита знаците на съдбата!..„, казва Джулиан, която твърди, че в джунглата се чувства като у дома си.

След като излиза книгата на Джулиан „Когато паднах от небето“, заснемат 3 филма по историята й: „Чудесата още се случват“, „Крилете на надеждата“ и документалния филм на Дискавъри „Авиокатастрофи: строго секретно. Лоши природни условия“.

Невероятната история на Джулиан е привлякла вниманието и на кинематографисти. Американски екип е проявил интерес да направи по случая новела или дори пълномертажен филм.

- реклама -