Ким Чен-нам

Отровеният брат на Ким Чен Ун бил информатор на ЦРУ

Ким Чен Нам, отчужденият полубрат брат на севернокорейския лидер Ким Чен Ун, който бе убит в Малайзия през 2017 г., е бил информатор на ЦРУ, съобщи „Уол Стрийт джърнъл“.

Позовавайки се на „човек, който е запознат с въпроса“, вестникът казва, че братът се е срещал с агенти на ЦРУ няколко пъти.

Ким Чен Нам, който някога е бил смятан за наследник на ръководството в Пхенян, почина, след като беше напръскан с забранения нервнопаралитичен газ VX, докато чакаше на летището в Куала Лумпур.

Според източника на вестника той е пътувал до Малайзия през февруари 2017 г., за да се срещне с неговия контакт от ЦРУ, но това може и да не е била единствената цел на неговото пътуване.

Две млади жени, едната виетнамка, другата индонезийка, бяха арестувани и обвинени в убийството. Те настояват, че са били измамени от севернокорейските агенти за извършване на атаката и са смятали, че става дума за шега в рамките на телевизионно риалити шоу. Южна Корея обвини северната си съседка, че стои зад удара, което Пхенян отрича.

- реклама -