Христо Терзийски, общини, наводнения, щети, средства
Снимка: БГНЕС

Отпускат повече от 3,7 млн. лева за четири общини за щетите след наводненията

Малко над 3,7 милиона лева отпуска на 4 общини Националният щаб за защита при наводнения.

Това са Костинброд, Столична община, Лъки и Гоце Делчев. Предстои решението да бъде прието на заседание на Министерския съвет.

Това заяви вътрешният министър Христо Терзийски на извънреден брифинг.

476 000 лева се отпускат за щетите след срутището в село Дряново и 470 000 лева за пътя между селата Манастир и Крушево, които са в община Лъки.

По искане на кмета на община Лъки, са евакуирани няколко семейства, чиито жилища попадат в територията на срутването на земни маси, обясни още вътрешният министър.

Пътят между селата Манастир и Крушево в същата община също ще бъде укрепен, а сумата за него е ще бъде почти в същия размер. Община Гоце Делчев ще получи средства за изграждане на подпорна стена за укрепване на десния бряг на река Туфча (Брезнишка река). Столична община пък ще почисти речното корито на река Искър за по-добра пропускателна способност от стената на язовир Панчарево. Община Костинброд трябва да извърши 3 неотложни аварийни работи и едно възстановяване на водоскок.

„Това са решенията на комисията. Предстои това решение да бъде прието на заседание на Министерския съвет. Очакваме заявките от останалите кметства и общини, където да се направят съответните оценки и необходимостта от средства“, обясни Христо Терзийски.

Таван на отпусканите суми няма, но бюджетът, който може да се преразпределя от комисията за възстановяване е 80 млн. лева на година. 30% от тези средства пък ще бъдат отделени за превантивна дейност.

- реклама -