EК отпуска още 86,6 млн. евро за линия 3 на метрото в София

EК отпуска още 86,6 млн. евро за линия 3 на метрото в София

Комисията прие нов инвестиционен пакет в размер на 86,6 млн. евро от Европейския фонд за регионално развитие (ЕФРР) за финансиране на по-нататъшните работи по изграждането на западната част на линия 3 на метрото в българската столица.

Средствата ще бъдат използвани за изграждане на четири нови станции на метрото по отсечка с дължина 4 km. Тя е от центъра на града (ул. „Житница“) до околовръстното шосе. Ще минава през квартал „Овча купел“ в югозападната част на София, съобщиха от софийския пресофис на ЕК.

Комисарят по въпросите на регионалната политика Корина Крецу заяви: „Половин милион души дневно използват софийското метро. То се е превърнало в част от ежедневието на града. А жителите му сега се радват на съвременна, достъпна и удобна система за обществен транспорт. Това е в допълнение към намаляването на времето за пътуване, замърсяването на въздуха и задръстванията в целия град. Всичко това стана възможно благодарение на значителната финансова помощ от ЕС“.

Миналата година Комисията прие първия пакет от инвестиции на стойност над 368 млн. евро от ЕФРР в подкрепа на изграждането на новата линия 3 на софийското метро. Тя ще свързва жилищните комплекси „Сухата река“, „Хаджи Димитър“, „Красно село“, „Славия“, „Белите брези“, „Лагера“ и „Хиподрума“ с центъра на столицата. Очаква се в завършен вид линия 3 да има 19 станции. И да бъде с обща дължина 16 km. С това до 2020 г. дължината на линиите от мрежата ще стане 56 km. А броят на станциите — 53. Почти 500 млн. евро средства на ЕС бяха инвестирани в разширението на линии 1 и 2 през периода на финансиране 2007 — 2013 г., по-специално за да се осигури удобна връзка с летището и Бизнес Парк София.

- реклама -