Отпушват жълтите павета (вижте откога)

Жълтите павета най-сетне ще бъдат отпушени за движение. Това ще стане утре, когато ще бъде отворен участъкът от бул. „Цар Освободител“ между бул. „Васил Левски““ и ул. „15 ноември“ (сградата на БАН). Това каза пред журналисти заместник-кметът на София по направление “Обществено строителство“ инж. Ангел Джоргов, предава БТА.

Участъкът беше затворен от края на юли заради пренареждане и подмяна на жълтите павета.

За ремонта са използвани автентичните павета от ремонтирания участък. В този участък само пътните платна са пренаредени по-основно, тъй като имаше образувани коловози. Основата сега е по-добра, това ще помогне за тежкото натоварване, за което тази настилка не е предвидена, сега да поема по-лесно трафика. Това подчерта Джоргов.

Идеята на ремонта е там,

където паветата са в сравнително добро състояние, да не се пипат,

тъй като при самия демонтаж и монтаж наново се рискува, обясни заместник-кметът. И добави, че затова се пренареждат там, където има нужда. Това са основно пътните платна, където е много тежкото натоварване. Зоната пред Народното събрание не е пренареждана, тя е в сравнително добро състояние. Причината е най-вече заради това, че там се движат предимно пешеходци. Предвижда се ремонт да бъде правен на кръстовището пред БАН на бул.“Цар Освободител“ с ул. „15 ноември“ и

на две-три места основно в посока бул.“Раковски“

Това ще бъде направено в края на пролетта – началото на лятото, посочи Джоргов.

Ангел Джоргов припомни, че жълтите павета са на 100 години и са културна ценност. Такива павета не се произвеждат повече и затова всяко едно от тях, което позволява, се използва отново, дори да има някъде някое отчупено ъгълче. Бракуват се единствено тези, които са счупени, обясни той.

Имаме известно количество на склад,

което ни помогна и при този ремонт, и в другите участъци с жълти павета, където се налагат локални ремонти, каза заместник-кметът. Той добави, че като процент доста малко от тези, които са на склад, са били вложени при ремонта на участъка.

Източник: 24 часа
- реклама -