Отпадането на дерогацията за руски петрол приземява „Авиоотряд 28“

Отпадането на дерогацията за руски петрол приземява „Авиоотряд 28“. Правителственият авиоотряд предупреди, че може да преустанови полети ден преди да влезе в сила забраната за ползване на руски петрол.

В писмо ръководителят на Държавния авиационен

оператор Златко Златев уведоми транспортния министър, че на практика от 1 март нямат доставчик на керосин. Изходът бил дерогацията за тях да продължи да действа или хазната да плаща по-скъпо за гориво. От Министерството на транспорта съобщиха пред NOVA, че едва преди ден са получили предупреждението и засега се въздържат от коментар.

В документа от авиоотряда сигнализират министъра,

че вчера изтича договорът за доставка на гориво от “Лукойл Ейвиейшън България”, и се оплакват, че не могат да изпълняват задълженията си. Затова настояват за дерогация за авиационното гориво и възможност да продължат да доставят от “Лукойл Ейвиейшън България”.

В писмото си до Гвоздейков от авиоотряда изтъкват, че досега са доставяли гориво по договора с “Лукойл” на цена от 1009.53 американски долара на тон. От авиационния оператор изпратили писма до трите лицензирани наземни оператора – “Голдеър Хендлинг България”, “Соф кънект” и “Суиспорт България”,

но получили отговор само от “Соф кънект”,

които предложили цена от 3440 евро на тон и настояват за депозит в размер на 200 000 евро.

Допълнително били проведени разговори с “Shell&MOH Aviation”, които отговорили, че не могат да доставят при посочените условия, а и смятат да замразят дейността си на българското летище. И този отговор е получен

в последния момент – на 27 февруари.

При тази фактология от авиооператора предлагат три варианта – дерогация за “Лукойл”, допълнителни преговори с “Shell” за временен договор до края на юни 2024, когато дружеството спира работа, или закупуване от “Соф кънект” на високи цени.

Припомняме, че решението за прекратяване на вноса на руска суровина беше гласувано от парламента през декември 2023 г.

Вчера бе последният ден, в който България

можеше да използва руски петрол за производство на горива. От 1 март дерогацията окончателно отпада, според бранша това няма да доведе до скок в цените на бензиностанциите.

Очакванията са те да се задържат около сегашните стойности.

Председателят на Българската петролна и газова асоциация Светослав Бенчев заяви пред Нова тв, че не се очаква рязко повишение на цените на горивата след отпадането на дерогацията.

Той цитира данни, според които има известно повишение

през последните седмици в рамките на 2% при бензина и 3% при дизела. Това според него са нормални пазарни параметри, които се дължат изцяло на цената на суровия петрол.

По думите му рафинерията на „Лукойл” у нас вече работи с неруски петрол.

- реклама -
error: Съдържанието е защитено