Манолова

Отпадане на такса сградна инсталация за парното иска омбудсмана

За отпадане на такса „сградна инсталация“ за гражданите, които не ползват парно се обяви омбудсмана Мая Манолова. На прага на новия отоплителен сезон, обществения защитник тръгва на битка със столичната Топлофикация.

Манолова ще изпрати на енергийното министерство корекции в Закона за енергетиката, които да отменят таксата за сградна инсталация освен за неползващите парно, но и за хората, живеещи под прага на бедност.

Омбудсманът: „30 %, които живеят под прага на бедност и не се отопляват, защото не могат да си платят сметките, да бъдат освободени от такса „сградна инсталация“. Проблемите в „Топлифкация – София“ са изключително сериозни и вече наистина са нетърпими за хората.“
Сезират за парното общинарите и евродепутатите

Мая Манолова се закани да се оплаче от „Топлофикация“ на българските евродепутати и да ги накара да проучат какви са практиките в останалите европейски държави, колко плащат потребителите за отопление и по – какъв начин се начисляват сметките.

Омбудсманът иска и Столичния общински съвет да влезе в ролята си на принципал и да спре да си затваря очите пред своеволията, които се извършват в отоплителното дружество. Тя настоява СОС да проведе специално заседание, посветено на проблемите, които абонатите в столицата имат с „Топлофикация“.

Ще има ли ревизия на парното?

Манолова ще изпрати второ писмо на енергийния министър Теменужка Петкова с искане да назначи финансова ревизия на столичната Топлофикация. Тя вече изпрати такава препоръка, но резултат от нея все още няма.

„До този момент упражних всичките си правомощия в опита да озаптя „Топлофикация София“ в нейните отношения с гражданите. Много от институциите си направиха оглушки. Става дума за сериозни икономически интереси, за зависимости, за поети и неизпълнени ангажименти“, обясни омбудсмана.

През септември ще бъде организирана приемна за хората, които имат проблеми с енергийното дружество.

 

- реклама -