164 ДГ, Горна Баня, протест, директорка, уволнена, родители

Отпада задължителната такса от 30 лв. за детска градина, дори детето да не е ходило на забавачка

Задължителната минимална месечна такса от 30 лева в детска градина в София, дори в дадения месец детето да не я е посещавало, отпада. Върховният административен съд е отменил наредбата на столична община за събирането на сумата. Решението е от 13 ноември 2019 г. То е окончателно и не подлежи на обжалване.

Таксата за детска градина в столицата ще зависи  от броя посещения на детето. Ако то не е отсъствало от градина – ще се плащат 60 лева. А за всеки ден отсъствие, таксата трябва да се намалява с около 2,7 лв.

До сега родителите бяха задължени да плащат половин такса – 30 лв., дори и детето да не е ходило на градина. Такса за отсъствия не се дължи само ако детето е било болно или се е наложило да отсъства по семейни причини.

Според съда обаче става дума за услуга, а таксата е определена, без да се влияе от посещаемостта на децата и реалното ѝ ползване. В решението се посочва, че това противоречи на Закона за народната просвета и на Закона за местните данъци и такси.

Решението на съда влиза в сила още за таксите за месец декември.

„Съобразили сме се с решението на съда и то се прилага още от декември. Таксите, които родителите ще платят сега за посещенията на децата им през декември, са преизчислени. Затова и в проекта за бюджет за 2020 г. на София са заложени 17,9 млн. лв. приходи от таксата – същата сума, каквато е и за 2019 г., въпреки че ще бъдат отворени новопостроени детски градини и ще се увеличат местата за прием“, коментират от Столичната община, цитирани от „24 часа“.

В момента в столицата има 194 общински детски градини, които се посещават от 42 878 деца.

Решението на съда засяга обаче само таксите в общинските детски градини, не и сумите, които родителите плащат за посещение в частни заведения.

- реклама -