ВСС

Отново скандал във ВСС, магистратите искат оставката на един от членовете

Част от членовете на ВСС поискаха оставката на представляващия съвета Димитър Узунов, заради превишаване на правомощията.

Еднолично решил кой да се срещне с проверяващите европрокурорите

Скандалът избухна в края на днешното заседание на ВСС, когато председателят на ВКС Лозан Панов зададе въпроса кой и по какви критерии е определил кои от членовете на съвета да се срещнат с европейските прокурори.

Обвинителите от ЕС са у нас, за да направят анализ на дейността на българската прокуратура.

Оказа се, че Димитър Узунов сам и еднолично е определил кои кадровици да запознаят европрокурорите със ситуацията в българската съдебна система. Това стана причина за упреци от страна на колегите му, като някои от тях дори поискаха неговата оставка.

Юлиана Колева: „По такъв въпрос се свиква извънредно заседание. Явно критериите на Димитър Узунов не съвпадат с голяма част от критериите на останалите колеги. Вие по непрозрачен и неясен начин сте определили представители на ВСС. Давате ли си сметка какво правите – вие изземвате правомощия на двете колегии в случая“

Лозан Панов изчете решението, според което избраниците са: Галя Георгиева, определена да говори по темата „Румяна Ченалова“, Румен Боев и Ясен Тодоров, за да информират за атестирането и кариерното израстване на обвинителите. Определени да разговарят с европрокурорите били още и Румен Георгиев и Васил Петров от прокурорската колегия, и Светла Петкова, Даниела Костова и Милка Итова от съдийската.

Димитър Узунов обясни, че посочил кои магистрати да участват в ключовите срещи по критерии, които сметнал за необходими.

- реклама -