A young woman is fighting against the storm with her umbrella

Отново силни ветрове и необичайно топло време

Отново силни ветрове и необичайно топло време. През нощта срещу петък повече облаци очакваме над Източна България, като над тези райони са възможни валежи от дъжд, придружени от гръмотевици, пише „Метеобалканс“.

След полунощ облачността ще се разкъса и ще намалее. Минималните температури, особено по северните склонове на планините  ще са между 12°С и 17°С. В котловинните полета ще са по-ниски – до 9-12°С. Ще има условия и за мъгли около водните басейни и котловинните полета. Ще духа слаб до умерен югозападен вятър.

През деня в петък облачността ще е разкъсана, предимно висока. Късно след обяд над  северозападните райони ще има условия за валежи от дъжд. Възможно е и да прегърми.

Очакваме силни пориви на вятъра, като на места из Дунавската равнина и крайните северозападни райони ще достигнат до 70-80 км. в час. Обстановка, отново ще придобие фьонови характеристики, като се очакват силни ветрове и сравнително сухо време.

Силен вятър ще духа над района на София, Берковица, Враца, Монтана, Чипровци, Белоградчик, Димово, Рабиша, Киреево, Старопатица,Грамада, Кула, Бойница, Дунавци, Видин, Плевен и Велико Търново, като там вятърът ще надмине 60-70 км. в час. През нощта срещу събота вятърът над района на Видин и околните населени места и северно от планинските склонове ще доближи 100 км. в час!

Максималните температури ще се повишат и ще са между 26-27°С. В района на Монтана, Плевен, В. Търново, Ловеч и по-високи – до 29-30°С.

Времето по Черноморието 

През нощта срещу петък  ще преобладава разкъсана облачност. На места по Южното Черноморие ще има условия и за гръмотевична дейност. През деня ще имаме и слънчеви часове. Ще духа силен южен вятър.

Максимални температури: 25-26°С.

Температурата на морската вода е 21°-22°С.

Вълнението на морето ще бъде 2-4 бала.

Времето в София 

През нощта срещу петък  ще преобладава разкъсана облачност, която след полунощ ще се вплътни. Минималните температури ще се повишат и ще са между 14-15°С. През деня времето ще се подобрява. Облачността ще се разкъсва, ще бъде предимно висока, ще имаме и слънчеви часове. Ще духа умерен южен вятър.

През деня термометърът ще показва стойности – до 25-28°С.

Времето по планините 

Ще преобладава разкъсана облачност. Вятърът ще е от юг и ще се усили, по най-високите части на Рила и Пирин ще бъде временно силен от югозапад. През деня ще преобладава слънчево време, а след обяд ще бъде и с купеста облачност. Максималните температури на височина 1200 метра ще достигнат стойности между 22°С, на 2000 метра – около 15°С.

Времето на Балканите 

През следващите 24 часа над полуострова ще имаме мощен пренос на по-топла въздушна маса, като температурите ще се повишат. Значителни валежи се очакват над Унгария и Северна Румъния.

- реклама -
error: Съдържанието е защитено