Франция протест "жълти жилетки"

Отново сълзотворен газ и сблъсъци във Франция на 20-тия протест на „жълтите жилетки“ – Снимки

„Жълтите жилетки“ изпълниха улиците на френските градове в 20-тата поредна събота на протести.

Тази събота те изразиха подкрепата си за активист, ранен в сблъсъци с полицията.

Хиляди изпълниха улиците на френската столица и големите градове, за да покажат, че продължават да са мобилизирани срещу икономическата политика на правителството.

В Париж, Бордо, Авиньон и други градове демонстрантите изразяваха солидарност с Женвиев Льоге, 73-годишна антиглобалистка, която получи рана на главата по време на протестите в Ница миналата събота.

Прокуратурата в Ница заяви, че тя била съборена на земята от полицай.

„Ние всички сме Женвиев“, гласеше разпространен в интернет призив за днешните протести.

Хиляди „жълти жилетки“ преминаха мирно по улиците на Париж, от северните квартали до площад „Трокадеро“ край Айфеловата кула.

Във френската столица властите засилиха мерките за сигурност и протестите бяха забранени в района на булевард „Шанз Елизе“, сцена на предишни размирици по време на демонстрации на „жълтите жилетки“. Полицията съобщи, че 25 души са били задържани, а 20 са били глобени за участие в неразрешен протест.

В южния град Авиньон избухнаха сблъсъци, когато полицията принуди демонстрантите да напуснат тесните улички на средновековния градски център.

В Бордо, югозападна Франция, полицията използва сълзотворен газ след като група демонстранти запалиха купчина строителни отпадъци и се опитаха да преодолеят полицейските заграждения. Протестите бяха забранени в центъра на града, където през изминалите седмици често избухваше насилие.

В ранния следобед френското министерство на вътрешните работи съобщи, че в протестите в цялата страна са участвали 5600 души, 1800 от които в Париж. Тази цифра е по-ниска в сравнение с обявените миналата събота по същото време 8300 участници, предаде Франс прес.

- реклама -