Отново ретрограден Меркурий. Как да преживеем най-големия „астрологичен хорър“?

За последен път през 2018 година ще бъдем подвластни на фаталния за човешкия живот и планове ретрограден Меркурий. Цикълът ще сложи началото си на 16 ноември и ще продължи до 1 декември, когато Меркурий ще бъде в Стрелец. От същия 1 декември обаче ще се измести в Скорпион. Цялата тази небесна активност е достатъчна, за да унищожи и най-надеждните планове, но все пак астролозите ни съветват да не изпадаме в паника.

Фразата „ретрограден Меркурий“ изпълва много от нас с истински страх – в паметта ни веднага изникват скандали, интриги, проблеми с паметта… Редактори публикуват статии с досадни печатни грешки, продуценти  печатат билети с некоректни дати, а способността ни да изразяваме правилно чувствата си изглежда напълно изгубена. Ритъмът на живота се забавя, амбицията и мотивацията изпадат в зимен сън, зацикляме и стоим на едно място. Утехата е фактът, че всеки ретрограден период има своя крайна точка – и, колкото и да звучи банално, в крайна сметка всичко ще бъде наред. Особено, ако знаете предварително за астрологичната катастрофа и можете да се възползвате от нея.

Според астролозите трудният период настъпва в момента, когато планетата започва да се движи в небето в обратна посока. Тези периоди хората, увлечени от астрологията, обикновено свързват с нарушения в комуникациите, всевъзможни грешки, технически проблеми и пълна неспособност да се договорят за каквото и да било. С две думи, ретроградният Меркурий може да отмени или развали всичките ни планове и да доведе до различни недоразумения.

Меркурий, както твърдят астролозите, контролира всички видове комуникации, включително тези в личната и деловата сфера.

Договорите, споразуменията, и дори ученическите тетрадки, се влияят от тази планета.

Традиционният съвет за този период е отрано да се заложи повече време за потенциални забавяния на пътуванията и предварително да се настроите да бъдете по-благосклонни и приспособими в процеса на комуникация, за да се избегнат недоразумения. Ще ви се наложи да се научите на търпение и по-често „да броите до десет“, тъй като през този период вие и хората около вас са склонни към повишено раздразнение и гняв. Внимателно обмисляйте всичко, преди да говорите. И най-важното -винаги бъдете готови с „План Б“.

Статистиката показва, че планетата влияе на катастрофите и инцидентите по пътя, които точно в този период скачат поне двойно. Хубавото е, че за празниците няма да сме подвластни на лошия късмет и ще можем спокойно да пътуваме, без да бъдем черногледи и да изпадаме в тревога, че може да ни сполети нещо лошо.

Но не всичко е толкова лошо. И от ретроградния Меркурий могат да бъдат извлечени ползи. Астролозите не се отчайват и уверяват, че това е силен период за самоанализ, определяне на приоритетите в живота и развиване на интуицията. По това време можете да започнете работа по продължителен проект и леко да забавите обичайните високи темпове на живот.

Какво задължително трябва да правим в периода на ретрограден Меркурий? Ето нашите 10 съвета:

 1. Два пъти (и дори три пъти!) препрочитайте всички договори и правни документи, преди да ги подпишете.
 2. Преглеждайте повторно всички мейли, преди да ги изпратите. Възможни са досадни печатни грешки, двусмислени интерпретации и излишни хора в копието.

   

 3. Направете пауза и поемете дълбоко въздух седем или осем пъти, преди да изразите мнението си в стресова или противоречива ситуация.
 4. По-добре не изпращайте и не поръчвайте колети. Меркурий отговаря за пощенската система.
 5. Тръгвайте за летището или гарата по-рано от необходимото. Възможни са сериозни и непредсказуеми забавяния.
 6. Срещайте се с приятели и роднини, които не сте виждали от дълго време. Новите познати ще почакат.
 7. Подгответе се за това, че може да срещнете хора от миналото в най-неочаквани ситуации.
 8. По-често и по-лесно прощавайте на другите за постъпки и грешки.
 9. Мислете за този период като за „тримесечен отчет“, време, през което да завършите старите неща, но засега не започвайте нищо ново.
 10. Архивирайте вашите цифрови данни (снимки, списъци с контакти, файлове).

Най-мъдрите от нас, които знаят как да се ориентират в тези периоди, ще се оставят на течението. Или ще търпят последствията от плуването срещу течението. Не забравяйте какво казват астролозите – целта на ретроградния Меркурий е да ни направи по-търпеливи. „Дресираната“ сдържаност, искреност и взаимопомощ ще ни помогнат да се справим с поредната астрологическа турбулентност.