сн. БГНЕС

Преместването на бюрото за защита на свидетели отново разгорещи страстите в парламента

Разгорещени дебати в последния ден на парламента заради плановете за преместване на Бюрото за защита на свидетелите от главния прокурор към Министерството на правосъдието.

Споровете започнаха още от заглавието на законопроекта за изменение и допълнение на Закона за защита на лица, застрашени във връзка с наказателно производство.

„Това заглавие мисля, че не е най-подходящото, може би трябва да гласи Закон за осветяване на някои защитени свидетели“, коментира Хамид Хамид от ДПС. По думите му, това си личи от мотивите и изказванията по законопроекта. Хамид цитира новина от 4 август: „Неизвестен откри стрелба по защитен свидетел по делото „Килърите“. Това се цели, колеги, кой има полза от това – всички знаем. Определени престъпни групи, по делата на които има защитени свидетели, определени олигарси, които се укриват от българското правосъдие. Целта е тези свидетели да бъдат осветлени, целта е тези свидетели да бъдат отстреляни„, заяви Хамид.

Николай Хаджигенов от „Изправи се БГ!Ние идваме!“ го репликира: „Хубаво е да видиш колко ниско може да падне някой, дори не на амбразурата, под амбразурата в защита на КОЙ“.

Радостин Василев също от „Изправи се БГ!Ние идваме!“ посочи, че думите на Хамид остава с впечатление, че Министерството на правосъдието и министърът на правосъдието са склонни да повишат неимоверно ликвидността на свидетелите и те да бъдат „отстреляни“. „Не мога да се съглася с това ваше твърдение, напротив смятам, че функционалното място на Бюрото е именно в МП, където е било до 2014 г.“, посочи той. Василев коментира, че преместването на Бюрото със сигурност не е реформа, но е една пресечна линия, която ще постави ясна граница в следващото Народно събрание с кои може да се прави реформа и кои искат да пазят статуквото.

Хамид Хамид отбеляза, че е предложил вариант, при който функциите, които не са присъщи на Бюрото, да отпаднат и да остане там, където трябва, но като охранително звено, а не да има право на задържане и претърсване.

„Ние не сме защитници на една фигура или определена група от фигури, ние искаме да се спазва законът. В момента имаме министър на правосъдието, за който е сигурен, че няма да си позволи каквото и да било да се случи на тези свидетели, но попита какво би станало, ако дойде министър на правосъдието с друг профил“. Хамид посочи, че ще са необходими най-малко четири месеца за преместване и попита през това време колко свидетели ще бъдат отстреляни.

- реклама -