жълтите жилетки

Граната откъсна ръката на протестиращ в Париж

Граната e откъснала ръката на един от участниците в протестите на „жълтите жилетки“ в Париж този следобед. Инцидентът е станал по време на стълкновение между манифестантите и полицията край сградата на Националното събрание.

По думите на един от очевидците, пострадалият е фотограф, участвал в акцията на страната на „жълтите жилетки“.

В ръката му се е взривила граната със сълзотворен газ GLI-F4, която обикновено използват френските правозащитни органи

Подобни боеприпаси съдържат около 25 грама тротил. Според една от версиите, пострадалия е взел гранатата от земята. Полицията ги е използвала, за да разгони протестиращите, а демонстрантите са ги хвърляли оградата на сградата на Националното събрание.

Френската полиция използва сълзотворен газ срещу демонстрантите по време на 13-я пореден марш на „жълтите жилетки“ по улиците на Париж, съобщава Ройтерс.

Демонстрантите тръгнаха от площада край Триумфалната арка, превърнал се в арена на сблъсъци с полицията при предишни протести. След това те преминаха по емблематичния площад „Шанс Елизе“ и се отправиха към сграда на парламента.

При опит да съборят част от огражденията около сградата, която в момента се ремонтира, полицията използва сълзотворен газ срещу „жълтите жилетки“.

Местни медии съобщават за ранени и арестувани, без да уточняват броя им

Протестите започнаха като недоволство срещу поскъпването на горивата през миналия ноември. След това протестиращите започнаха да поставят и други искания свързани с подобряването на начина им на живот и демонстрациите прераснаха в бунтове и сблъсъци с полицията, които взеха жертви.

- реклама -