консерваторите отново победиха в Испания

Консерваторите отново победиха в Испания

Консерваторите отново победиха на изборите в Испания, сочат първоначалните данни след парламентарния вот в страната.

Народната партия на изпълняващия длъжността премиер Мариано Рахой печели между 117-121 места в 350-местния парламент.

Изненадващо социалистите бяха задминати от „Подемос“ – радикална лява партия,  създадена през 2014-та. Тя се класира на второ място и получава получава 91-95 депутати.

Пабло Иглесиас – лидер на младата партия „Подемос“

Независимо от победата, резултатите на Народната партия се считат за най-слаби от десетилетия насам. Големият проблем е, че и след новите избори консерваторите нямат мнозинство за да съставят правителство.

Това са вторите парламентарни избори в Испания за последните шест месеца. До тях се стигна заради невъзможността да се състави управляваща коалиция след вота през декември 2015-та.

Педро Санчес – лидер на испанските социалисти

На трето място избирателите днес са поставили Испанската социалистическа работническа партия на Педро Санчес, която взима 81-85 места.

Центристката „Граждани“ ще има ще има между 26 и 30 места в Парламента.

Наблюдателите напомнят, че двете млади партии – „Подемос“ и „Граждани“ на предишните избори разбиха двуполюсния политически модел в страната, който бе въведен след падането на диктаторския режим на Франко през 1970г.

Мариано Рахой
Монахини чакат на опашка за да упражнят правото си на глас

Новите формации станаха сериозна конкуренция на двете традиционни партии – Консерваторите на Мариано Рахой и Испанската социалистическа работническа партия на Педро Санчес и за втори пореден път успяха да се преборят за места в парламента.

На днешните избори право на глас имаха 63 милиона испанци.

 

- реклама -