напрежение Анкара

Отново напрежение в Анкара

Напрежението в Aнкара се повишава, след като кмета на града съобщи, че отново има раздвижване на танкове, които са били откраднати от армията.

В „Туитър“ Мелих Гьокчек призова населението да се противопостави. „Герои на демокрацията, идете да изпълните дълга си!“, написа анкарският кмет в социалната мрежа.

Съобщението за възможен повторен опит за преврат се разпространи светкавично и пред мотострелковия корпус за бронирани единици и Учебния център на дивизионното командване се стекоха стотици жители на столицата.

Арест на ген. Бекир Еркан Ван
Арест на ген. Бекир Еркан Ван
Напрежение в Меджлиса

По-рано днес бе съобщено, че парламента в Анкара е бил евакуиран.

Евакуират парламента в Турция

„Известиха ни за нападение. Меджлисът се евакуира“, обяви депутата Зия Пира, от прокюрдската Партия за демокрация на народите.

Малко по-късно тези твърдения бяха опровергани от полицията, а по-късно и от Анадолската информационна агенция.

За да докаже, че не лъже Зия Пир разпространи в „Туитър“ и кратък клип от парламента. На него се виждат разтревожени хора из кулоарите на Меджлиса.

ВИЖТЕ ВИДЕОТО

Арестите продължават, адвокати отказват защита

Междувременно в цялата страна продължават арестите на лица, за които се смята, че са замесени в пуча.

Премиерът Бинали Йълдъръм съобщи, че задържаните във връзка с опита за преврат са 7543, като от тях 6038 са военнослужещи. Сред арестуваните има 103 адмирали и генерали.

Повече от 170 адвокати категорично са отказали да окажат служебна защита на задържаните заради участие в опита за преврат, определен от управляващите като терористичен акт.

САЩ и Турция пред дипломатическа криза заради Фетуллах Гюлен

Късно следобед днес бе съобщено, че двама действащи прокурори, съпроводени от полицаи, извършват обиски във военната база Инджирлик, съобщи Анадолската агенция.

Базата се използваше от САЩ за удари срещу терористичната групировката „Ислямска държава“ в Сирия. В същото време по-рано бе арестуван висш ВВС генерали и други високопоставени военни от базата, заподозрени, че са подкрепяли военния преврат.

- реклама -