Вучич

Oтново многоброен протест в Сърбия срещу режима на президента Вучич

В Белград снощи се проведе 18-ят граждански протест срещу режима на сръбския президент Александър Вучич.

Множеството се събра пред сградата на правителството. Организаторите на протестите от сдружението „1 от 5 милиона“ съобщиха, че няма да се отправят пред сградата на телевизия „Пинк“. Малко преди началото на протеста лидерите на опозиционния „Съюз за Сърбия“ положиха венец пред централата на „Пинк“, за която твърдят, че се използва за пропаганда от страна на режима в Белград. До венеца имаше снимка на убития лидер на косовските сърби през януари 2018 г. в Косовска Митровица Оливер Иванович.

Преди протеста собственикът на Пинк Желко Митрович заплаши да „хвърли фекалии срещу протестиращите, ако се съберат пред телевизията“. Самият Вучич предупреди, че „полицията в един момент ще трябва да реагира срещу насилието“. Според него „протестиращите искат да предизвикат полицията“.

Нашата цел е сваляне на диктатора. Ние не търсим сблъсъци с полицията. Те са наши служители, каза Лечич и добави: Да поздравим студентите, които се присъединиха към нас и всички заедно да се отправим към Площада на Републиката, един от символите на свободата и правовата държава.

Участниците в масовия протест срещу сръбския президент Александър Вучич демонтираха строителни огради в центъра на Белград и ги поставиха около кметството.

Следващият масов протест ще бъде на 13-ти април и ще започне в 15.00 часа в Белград. Той ще бъде под мотото – „Всички като един“.

- реклама -