Панамския канал
Така изглежда обновения Панамски канал

Отново кораби през Панамския канал

През Панамския канал отново се движат кораби. Реконструираното съоръжение днес бе официално открито за корабоплаване.

Първият плавателен съд, който мина труимфално през канала носи товар от 9500 контейнера и започна плаването си от новата шлюзова каскада, построена на атлантическото крайбрежие.

 Панамския канал
Китайски кораб прекоси пръв канала

Панамският канал, който е сочен за едно от Седемте чудеса на модерния свят, свързва Тихия и Атлантическия океан и разделя Северна от Южна Америка.

 Панамския канал
За панамците откриването на канала се превърна в празник

Хиляди панамци присъстваха на откриването на обновеното съоръжение, а президентът на страната ги поздрави за завършването на мащабния проект и им обеща, че това ще се отрази положително на националната икономика.

Реконструкцията на канала възлиза на 5,4 милиарда долара. Това обаче е нищо в сравнение с парите, които са изхарчили американците за да го построят. Според данните в „Уикипедия“, изчислено по днешни стойности Панамския канал излиза 400 млрд. долара. При строежа живота си са загубили 27 500 работници.

По официални данни през 2015 финансова година през канала са превозени 340,8 милиона тона товари, а доходите на администрацията на Панамския канал са възлезли на 2,61 милиарда долара.

- реклама -