Отново карантина срещу Covid-19? Ето какво казват лекарите

Отново карантина срещу Covid-19? Ето какво казват лекарите. Според тях най-добрият начин за предпазване са ваксините и носенето на маски. По думите на д-р Аспарух Илиев, ръководител на лаборатория в Берн и експерт по безопасност на ваксините, ако човек е дисциплиниран, карантина не е необходима.

„Във всички случаи е добре да разчитаме на колкото се може повече средства срещу вируса. Едно освежаване на ваксината е един много разумен ход.“, обясни експертът пред Нова телевизия.

По думите му, ако хората имат пълния ваксинационен цикъл или са прекарали „Омикрон“, имат

доста добър имунитет.

„Ако времето от последното боледуване или ваксинация е повече от 6 месеца, е хубаво да се направи един бустер“, подчерта той.

Доктор Илиев обясни, че сегашните бустери са малко по-различни от предишните ваксини и предишните вируси, с които сме се сблъсквали. Експертът беше категоричен, че няма нищо лошо в това да носим маска, ако около нас има болни хора, независимо дали от COVID-19 или от грип.

„Ако отиваме на публични събития,

не е фатално да си сложим маски.

Аз непрекъснато, пътувайки между няколко държави, виждам хора с маски. В това няма нищо страшно, ако човек си каже, че не желае точно в момента да се разболява. Няма нищо фатално. Да сме по-предпазливи“, заяви той.

И допълни: „Ако човек е болен с температура и не се чувства добре, във всички случаи е по-добре да си стои вкъщи и да не пътува много на открити места. Ако работи и не може да си позволи да остане вкъщи, да си сложи една маска на устата. Ако човек спазва стриктно тези правила, не виждам никаква нужда от карантина. В други случаи обаче, все пак този вирус продължава да бъде по-опасен от всички останали. Поне през един период от няколко дни, не би било лошо да се спазват определени правила. Но като цяло, като че ли застъпвам повече идеята за маски. И също смятам, че на този етап карантината е, може би, ако човек е дисциплиниран, ненужна“, подчерта експертът.

- реклама -