Отнемат оръжията на ловци заради административни нарушения

Ловци искат законови промени заради отнемане на оръжия при административни нарушения. При наличие на три нарушения, включително и спрямо закона за движение по пътищата, разрешителното се отнема. МВР проверява всички притежатели на огнестрелно оръжие.

Разпоредбите засягат близо четвърт милион българи. По данни на прокуратурата, в края на миналата година, оръжията, собственост на физически лица с цел самоотбрана, са над 124 хиляди. По данни на съюза на ловците и риболовците, оръжие имат над 115 хиляди техни членове. Всички те са заплашени оръжието да им бъде конфискувано, ако, например, преминат на червен светофар.

„При заверка на оръжието, което е по закон, ми събраха пушките със заповед на началника на районното управление заради три нарушения на пътя – разговор по GSM, не спиране на СТОП и неправилно паркиране”, казва ловецът Николай Милков. След няколко съдебни дела обаче той е успял да си върне разрешителното и оръжията.

От МВР се позовават на текст от Закона за оръжията, според който разрешение за съхранение и употреба на огнестрелни оръжия не се издава на лица, които през последните 3 години са нарушавали 3 или повече пъти обществения ред. От ловния бранш виждат в това проблем.

„Реално в българското законодателство липсва легална дефиниция що е това нарушение на обществения ред, което дава възможност на органите на МВР да тълкуват разширително”, заяви инженер Васил Василев – председател на „Национално ловно-рибарско сдружение”. Според него това създава „правни абсурди”. По думите му водещ принцип в правото било, че за едно нарушение не може да има две самостоятелни наказания.

Мнението на адвоката Христо Русинов е, че това просто е общественият ред и законите са такива. „В случая със специалния закон, Законът за оръжията, боеприпасите и прочие не става дума за наказание. Там става дума за условия, на които отговаря или не отговаря кандидатът”, коментира той.

За да не попаднат и други в ситуация, подобна на тази на Николай Миков, от Съюза на ловците и риболовците ще внесат предложения за промени в Закона за оръжията, които да конкретизират нарушенията, заради които могат да се отнемат разрешителни.

- реклама -